вівторок, 3 липня 2012 р.

Круглий стіл “Виконання Порядку денного асоціації Україна – ЄС: чи є прогрес у секторальних реформах?”

27 червня 2012 року в прес-центрі ІА “Укрінформ” відбувся круглий стіл, “Виконання Порядку денного асоціації Україна – ЄС: чи є прогрес у секторальних реформах?” присвячений стану реалізації завдань економічного блоку Порядку денного асоціації (ПДА) Україна –ЄС, визначених як пріоритетні на 2011-2012 рр.
Порядок денний асоціації Україна - ЄС визначає основні напрями секторального співробітництва між Україною та Європейським Союзом, а також реформи, необхідні для наближення країни до норм і стандартів ЄС. “Хоча інтеграція з ЄС відбувається у масштабі всієї країни, в першу чергу таке зближення фіксується на рівні секторів, що досягається завдяки реформам і запровадженню певних процедур, які існують в ЄС” - зазначив Ігор Бураковський, Голова Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).
Економічний блок питань ПДА, що визначені як пріоритетні на 2011-2012 рр., складають 48  напрямків діяльності, лише 3 з яких, за оцінками експертів ІЕД, можна вважати виконаними. У процесі виконання залишаються 42 пріоритетні завдання, а інші 3 - експерти оцінили як не виконані. Незавершеність роботи над більшістю із цих пріоритетних напрямків діяльності також пояснюється тим, що більшість із завдань носять середньостроковий характер, а деякі з них сформульовані як процес, що має постійно тривати та не може бути “виконаний” за визначенням. Загалом експерти відмічають помірний прогрес в реалізації галузевих реформ, передбачених відповідними пріоритетами ПДА.
Про це свідчать результати представленого під час круглого столу Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій звіту “Виконання Порядку денного асоціації Україна - ЄС: чи є прогрес у секторальних реформах?”що ґрунтується на моніторингу впровадження економічної частини пріоритетів ПДА  з листопада 2011 року по травень 2012 року.
“Серед найбільших досягнень цього періоду було введення нового Митного кодексу. Хоча про ефективність його імплементації можна буде говорити лише згодом, в ньому закладені базові принципі та механізми роботи, які відповідають європейським стандартам”, - відзначає Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.- “Крім того, варто відмітити результати в сфері технічного регулювання. На теперішній час вже накопичилась достатня база технічних норм, які істотно наближені до європейських”.
Сферою, де прогрес у виконанні пріоритетів майже не був помічений, залишається енергетичний сектор. Після входження в Єдиний енергетичний простір Україна взяла на себе ряд зобов’язань, однак, за словами Романа Ніцовича, керівника програм Аналітичного центру Діксі груп, “жодне зі взятих на себе зобов’язань не було виконане повністю та/або у визначені строки”.



Захід ініційований Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) в рамках проекту “Економічні аспекти Європейської інтеграції України крізь призму виконання пріоритетів ПДА: експертний аналіз, рекомендації та публічна дискусія”, що здійснюється за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження" та у співпраці з Громадською експертною радою при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС.



Немає коментарів:

Дописати коментар