вівторок, 22 червня 2010 р.

Чи відбудуться громадські слухання Стратегії національної екологічної політики?

17 червня Громадська рада при Міністерстві охорони навколишнього середовища визнала громадське обговорення проекту Стратегії національної екологічної політики до 2020 року таким, що НЕ відбулося. Громадські екологічні лідери повторно звернулися з відкритим листом до високопосадовців із закликом переглянути процес підготовки та ухвалення Стратегії.

Причиною такого рішення стало порушення з боку Мінприроди вимог українського законодавства щодо проведення консультацій з громадськістю під час підготування проекту Стратегії. Проект Стратегії було оприлюднено 27 травня лише після суттєвого тиску громадськості, громадські обговорення було призначено на 17 червня, однак процедура їхнього проведення та врахування коментарів так і залишилася невизначеною юридично. 9 червня на веб-сторінці Мінприроди з’явилося повідомлення про те, що КМУ вже затвердив Стратегію без урахування коментарів громадськості, чим було остаточно перекреслено значення громадських обговорень.

Керівник сектору «Навколишнє середовище» Представництва Європейського Союзу в Україні Олександр Клітко, який брав участь в засіданні Громадської ради 17 червня, повідомив учасникам, що залучення громадськості до процесу підготовки Стратегії є одним із базових принципів підготовки і впровадження політики європейського зразка. Він зазначив, що український партнер – Мінприроди – має враховувати думку громадськості, особливо коли ідеться про такий важливий документ як проект Стратегії національної екологічної політики. Європейська сторона зацікавлена, щоб проект цього документа пройшов належне громадське обговорення і слушні пропозиції були використані для його вдосконалення.

Підготування та ухвалення до кінця 2010 року Закону України «Про затвердження Стратегії національної екологічної політики» є головним у екологічній галузі зобов’язанням в рамках реалізації Порядку денного асоціації Україна – ЄС на 2010 рік і головною умовою отримання Україною секторальної бюджетної підтримки від Європейського Союзу в розмірі 35 мільйонів євро, а також 10 мільйонів від уряду Швеції. Очевидно, що існують суттєві розбіжності в розумінні різними зацікавленими сторонами, що саме мається на увазі під «затвердженням Стратегії».

Зокрема, на думку громадських експертів, Стратегія має розроблятися та ухвалюватися паралельно з Національним планом дій з охорони навколишнього природного середовища, тим більше що первинні проекти Стратегії та Плану дій були одночасно розроблені Радою продуктивних сил Академії наук України ще 2008 року. Мінприроди наразі поспішає якомога швидше прийняти Стратегію, і про План дій навіть не згадує.

За словами Олександра Клітка, Мінприроди постійно інформує ЄС щодо підготовки проекту Стратегії та Плану дій. Але стурбованість громадськості щодо наявності Плану дій може мати підґрунтя в тому разі, якщо з 2008 року їй не була надана можливість ознайомитися з цим документом. Наявність Національного плану дій є однією з передумов цілеспрямованої реалізації Стратегії та ефективного використання коштів ЄС, наданих на підтримку її реалізації.

За підсумками дискусії, що відбулася на засіданні Громадської ради, представники семи всеукраїнських організації повторно звернулися з відкритим листом до високопосадовців. У Відкритому листі № 2 підписанти вимагають від Уряду України призначити процедуру громадської експертизи проекту Стратегії, затвердженого КМУ 9 червня за поданням Мінприроди, ВРУ пропонують підготувати і провести слухання з реформування екологічної політики, на яких розглянути проект Стратегії національної екологічної політики, а Мінприроди та Представництву ЄС принагідно пропонують залучити громадськість до розробки угоди про фінансування за допомогою секторальної бюджетної підтримки Єврокомісії на реалізацію Стратегії національної екологічної політики.

Із тестом Відкритого листа (http://mama-86.org.ua/images/stories/000173/Open-Letter-2.PDF) та рішенням засідання Громадської ради при Мінприроди (http://mama-86.org.ua/images/stories/000173/Decision_GR.doc) можна ознайомитися на веб-сторінці ВЕГО «МАМА-86».

P.S. 21 червня Мінприроди на своїй веб-сторінці повідомило, що Громадське обговорення проекту Стратегії національної екологічної політики було зірване внаслідок деструктивної поведінки членів Громадської ради. Проте, 22 червня документ повернувся з Верховної Ради до Кабінету Міністрів у зв’язку з порушенням регламенту подання. Можливо, цього разу вдасться провести повноцінне громадське обговорення змісту проекту Стратегії?

Це повідомлення підготовлено в рамках громадського моніторингу виконання Україною своїх зобов’язань перед Європейським Союзом у сфері екологічної політики, що, серед іншого, здійснюється в рамках проекту "Активізація участі екологічних громадських організацій України у розвиткові відносин між Україною та ЄС" за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Контактні особи:

Ганна Голубовська-Онісімова, президент ВЕГО «МАМА-86». координатор проекту "Активізація участі екологічних громадських організацій України у розвиткові відносин між Україною та ЄС", anna@mama-86.org.ua

Дарина Наконечна, координатор проектів Європейської програми МФВ, nakonechna@irf.kiev.ua

*****

Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» працює з 1990 року з метою екологізації політики та практики в Україні для переходу до сталого розвитку. Веб-сторінка: www.mama-86.org.ua

Європейська програма Міжнародного фонду «Відродження» має на меті сприяння європейській інтеграції України шляхом фінансової та експертної підтримки громадських ініціатив. Сайт: www.irf.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар